Εθνάρχου Μακαρίου 14, 12132 Περιστέρι | Τηλ: +30 210 5788500

Βραχυχρόνια μίσθωση: «Σφίγγει ο κλοιός» στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποια είναι η νέα επιβάρυνση και πώς αφορά τον τουρισμό.

«Κυκλωτικές» κινήσεις πραγματοποιεί η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, με την παρέμβαση, αυτή τη φορά, να μην προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) αλλά από το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ). Ο λόγος δεν είναι, προφανώς, κάποια… «βεντέτα» που έχει ανοίξει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά όπως έχει τονιστεί πολλάκις, ο εξορθολογισμός της αγοράς και η απάντηση στη στεγαστική κρίση. Έτσι, το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το ΥΠΕΣ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Βουλή προβλέπει μία έξτρα επιβάρυνση καθώς διευρύνει την περίμετρο των ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάζονται ως AirBnB και υποχρεούνται στην καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων, ενώ θέτει τις βάσεις και για την αύξηση του.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος παρεπιδημούντων επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις για τη διαμονή επισκεπτών εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου και στοχεύει στην οικονομική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, της ανάπτυξης και του τουρισμού, από τις επιχειρήσεις. Έως τώρα επιβάρυνε κάθε είδους τουριστικό κατάλυμα εντός των συνόρων ενός Δήμου, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2024 επεκτάθηκε και στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ωστόσο, με τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΣ περισσότεροι ιδιοκτήτες που διαθέτουν τα ακίνητα τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις συμπεριλαμβάνονται στην υποχρέωση υποβολής του τέλους.

Και αυτό διότι έως τώρα το τέλος παρεπιδημούντων αφορούσε μόνο τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα με 3 ακίνητα και πάνω, και νομικά πρόσωπα με αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών. Ωστόσο, ο νόμος του ΥΠΕΣ προβλέπει πλέον πως το τέλος παρεπιδημούντων επιβάλλεται είτε ο υπόχρεος είναι «είτε δεν είναι υπόχρεος στην πληρωμή ΦΠΑ, με υποβολή δήλωσης προς την ΑΑΔΕ». Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ακόμα και ένας ιδιώτης με ένα ή δύο ακίνητα τα οποία διαθέτει σε βραχυχρόνια μίσθωση, θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει το τέλος παρεπιδημούντων.

Όπως ωστόσο ορίζει ο νόμος, το ποσό καταβάλλεται μέσω του κόστους της τουριστικής υπηρεσίας από τον πελάτη του καταλύματος στον εκμισθωτή και αυτός με τη σειρά του το καταβάλλει στον Δήμο στον οποίο υπάγεται διοικητικά το ακίνητο, ωθώντας ψηλότερα τις τιμές του τουριστικού προϊόντος.

Πόση είναι η επιβάρυνση του τέλους παρεπιδημούντων

Μάλιστα, ο ίδιος νόμος ανοίγει τον δρόμο στους Δήμους να αυξήσουν το τέλος παρεπιδημούντων με το οποίο θα χρεώνουν τους εκμισθωτές, είτε αφορά σε ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, είτε σε ιδιώτες που αναρτούν τα ακίνητα τους σε πλατφόρμες τύπου AirBnB.

Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η ευκαιρία στους Δήμους «με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου» να αυξήσουν το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε 0,75%, καθώς και να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που οριοθετούνται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τις μορφές-κατηγορίες καταλυμάτων.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων ανερχόταν σε 0,5% ως συντελεστή φόρου που επιβάλλεται επί των εσόδων.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμιστεί πως με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εξειδίκευσε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, αυξάνεται και το τέλος ανθεκτικότητας στα τουριστικά καταλύματα, το οποίο επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1η Ιανουαρίου 2024. Συγκεκριμένα, το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο από 0,50 έως 5,00 ευρώ ως εξής:

Κατά 0,50 ευρώ για τα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων και για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμορφώνεται στα 2,00 ευρώ από 1,50 ευρώ

Κατά 2,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων και διαμορφώνεται στα 5,00 ευρώ από 3,00 ευρώ

Κατά 3,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και διαμορφώνεται στα 10,00 ευρώ από 7,00 ευρώ

Κατά 5,00 ευρώ για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τις βίλες και διαμορφώνεται στα 15,00 ευρώ από 10,00 ευρώ

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται από 0,50 ευρώ στα 2,00 ευρώ τους χειμερινούς μήνες και από 1,50 ευρώ στα 8,00 ευρώ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημειώνεται ότι η περίοδος που εφαρμόζεται το χαμηλό τέλος (Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει και τον Μάρτιο.

Πηγή: newsit.gr