Ακροπόλεως 47, Περιστέρι | Τηλ: +30 210 5788500

 Σόλωνος 39, Κολωνάκι | Τηλ: +30 2103618414

Η Ανάκαμψη του Τουρισμού Φέτος το Καλοκαίρι και οι Θετικές Συνέπειες στην Οικονομία

Σε έκθεσή της η ALPHA BANK αναφέρει 5 δείκτες που φανερώνουν ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό Καλοκαίρι. Συγκεκριμένα:

• Αφίξεις 

• Εισπράξεις 

• Πληρότητα των Ξενοδοχείων 

• Επιχειρηματικές Προσδοκίες 

 

• Σχόλια των χρηστών από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb

 Τα στοιχεία αφορούν τον κλάδο του τουρισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά και εκτίμηση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Συγκεκριμένα  σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 317%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξεις δεκαπλασιάστηκαν και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατέγραψε άνοδο της τάξης του 125%, σε ετήσια βάση.

Η πορεία της τουριστικής κίνησης τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού προβλέπεται επίσης καλύτερη του αναμενομένου. Σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε επίπεδα άνω του 65% και 80% αντίστοιχα, των αφίξεων των ίδιων μηνών του 2019, ενώ εκτιμάται ότι το οκτάμηνο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 6 εκατ. Τουρίστες. 

Τέλος, βάσει έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων διαρκούς λειτουργίας ανήλθε σε 71%, ενώ αντίστοιχα στα εποχικά καταλύματα σε 84%.

Σε σχέση με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στα ξενοδοχεία επανήλθαν τον Ιούλιο σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Επίσης η εστίαση πήγε αρκετά καλά και ο δείκτης διαμορφώθηκαν σε 68 μονάδες που αποτελεί την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019 (83 μονάδες).

Τέλος το πλήθος των αξιολογήσεων για τα εγγεγραμμένα καταλύματα στην πλατφόρμα Airbnb, το οποίο χρησιμοποιείται ως  ένδειξη για το επίπεδο της δραστηριότητας σημείωσε ραγδαίες αυξήσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση ενώ σημαντική αύξηση σημείωσαν και τα θετικά σχόλια που σίγουρα δημιουργούν θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

Βέβαια στην έκθεση αναφέρονται και οι παράγοντες που ενδέχεται βραχυχρόνια να επηρεάσουν αρνητικά το κλάδο και αυτοί είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα κυρίως από τα μέσα Ιουλίου και μετά καθώς και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα που πιθανόν να δημιουργήσουν και μακροπρόθεσμα προβλήματα στον κλάδο  του τουρισμού.

Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν μια αισιοδοξία όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 με θετικές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.